Whisky Proeverij van Ruud van Salud
Op 26 Januari hebben we in café de Valk een whiskyproeverij gehouden. Ruud van Salud ging samen met ons op reis naar nieuwe whisky landen als Japan, Nieuw Zeeland, Denemarken en Australië. Het leek ons leuk om eens kennis te maken met de verschillende whisky stijlen en de wereld heeft nou inmiddels meer te bieden dan alleen Schotse whisky. Elk land probeert zijn eigen identiteit aan de whisky te geven en elke whisky heeft weer een apart verhaal. Ga mee met ons op reis en beleef de whisky met ons.
ICHIROS MALT & GRAIN.
Het eerste land van de proeverij was Japan en we hadden hiervoor de Ichiros Malt & Grain geselecteerd. Japan als land is natuurlijk een geheel eigen cultuur en de whiskygeschiedenis is hier nog niets vergeleken met die van Schotland. De Chichibu distilleerderij is door Ichiro Akuto in 2004 opgericht en sinds 2008 pas operationeel. De distilleerderij is vernoemd naar de gelijknamige stad Chichibu, waar de distilleerderij is gevestigd. De malt en grain is een blend van 50% Japanse Malt en andere whisky's. De whisky bevat whisky van 3 tot 20 jaar oud en is na de blend nog 3 jaar op Japans Mizunara hout gelagerd. Heerlijk fruitig en zacht. Een mooie soepele whisky, om de avond mee af te trappen.
SCAPEGRACE.
Nieuw Zeeland is als whisky land voor mij een totale verrassing. Feit is dat de Scapegrace distilleerderij flink aan de weg aan het timmeren is. In 2022 werd er een plan aangekondigd van een slordige 13 miljoen, om Nieuw Zeelands grootste distilleerderij te bouwen gelegen in Central Otago aan Lake Dunstan. Scapegrace is voornamelijk bekend door de gin en zij waren de eerste producent in 2019,die een natuurlijke zwarte gin op de markt heeft gebracht, welke paars wordt als deze gemixt wordt met tonic. Nu zijn de eerste whisky’s uit op de Europese markt met wat mij betreft een geheel eigen identiteit. Deze Scapegrace Revenant is de derde limited whisky uit een serie van 4. De whisky wordt gemaakt door de eigen laureaatgerst door een manuka proces te roken. Dit proces wordt bijvoorbeeld ook in Kentucky gebruikt bij de Batch10 Bourbon. Door middel van Manuka honing en rijping in Virgin French Oak krijg je zachte zoete tonen, met een hint van koffie en chocolade. Een leuke kennismaking met een geheel eigen whisky stijl.
STAUNING UIT DENEMARKEN
De avond vervolgde haar reis en we kwamen wat dichter in de buurt op Europese grond. Denemarken is een land waar eigenlijk heel makkelijk naar toe te rijden is. Denemarken is door een avontuur van 9 vrienden in de whiskywereld beland. Negen vrienden met een geheel eigen kijk en achtergrond. Een leraar, helikopter piloot en een slager slaan de handen bijeen en samen met de 6 anderen bewijzen zij dat er wel degelijk mooie whisky gemaakt kan worden. Een geweldig mooie distilleerderij verder met 24 open vuur ketels van elk 2000 liter, een eigen moutvloer en kiln om te roken is het ideale recept van eigenwijze whisky geboren. We hebben 3 verschillende whisky’s geselecteerd namelijk: De Stauning Bastard, de El Classico en de Barley met elk een eigen identiteit. De mezcal vaten van de Bastard maken de whisky prikkelend eigenzinnig en een echte Bastard! Daarnaast zorgen de spaanse vermouth vaten ervoor dat de El Classico net als de voetbalwedstrijd Barcelona – Real Madrid een echte El Classico is. De Barley van de Stauning vind ik persoonlijk erg mooi, omdat deze zeer puur is en een mooi kijkje geeft in de potentie van deze distilleerderij!
DE AUSTRALISCHE STARWARD
Ik vond toch zeker wel dat dit de verrassing van de avond was. Het bewijs dat de Schotse whiskywereld nieuwe concurrentie heeft gekregen. Al vergelijk ik het ook maar meteen met de wijnwereld. De gevestigde orde met de Grand cru’s, Bordeaux en Bourgogne zal niet snel verstoten worden. In 2007 is het avontuur pas begonnen in Australië en met 12 ingezonden whisky’s en een resultaat van 11 keer dubbel goud en 1 gouden medaille denk ik, dat deze whisky zeker het proberen waard is. Wij proefden de Tawny, Octave en als laatste de Single Barrel die speciaal voor Nederland gemaakt is. Alle drie zijn ze simpelweg top te noemen! Het kenmerk van deze whisky's is toch wel de lokale kracht. Zo worden vaten van het Australische wijnhuis Yalumba gebruikt. Daarnaast is ook het veranderlijke klimaat van belang aangezien het hout van de vaten constant in beweging is. Dit resulteert in spannende whisky met een rijke smaak. Echt de moeite waard!
We sloten de avond nog af met een spontaan cadeautje namelijk de peated smoke variant van Stauning, gewoon omdat het kon!
We willen alle aanwezigen en Ruud van Salud bedanken voor deze mooie beleving van whisky. De volgende tasting staat gepland op 02-03-2023 en zal gegeven worden door Frans Brouwer.