GLENFIDDICH; DE KERS OP DE TAART
Soms zijn er momenten dat je niet de juiste woorden kan vinden, of dat je gewoon even druk bent geweest. Gelukkig zijn er ook altijd weer momenten dat je even terug kunt gaan naar mooie belevenissen. Af en toe krijg je wel eens een kers op de taart aangeboden. Het is dan geweldig dat je beroepsmatig ook van deze spreekwoordelijke kersen mag genieten. Het zou dan zonde zijn om deze herinneringen niet te koesteren. Ik besloot om er een week later even voor te gaan zitten om dit artikel te schrijven. Ik kwam op mijn kantoor thuis en wierp een blik in mijn whiskykast. Op de bovenste plank stond de Glenfiddich Winterstorm mij lonkend aan te kijken. Daaronder de Glenfiddich 26 Excellence die me bij wijze van spreken een knipoog gaf. Ik besloot om voor mezelf een lekkere dram in te schenken en eens terug te blikken op deze geweldige avond.
HOTEL NAALDHOF DE MANCAVE VAN WHISKYDRINKEND NEDERLAND
De maandagen zijn altijd lastig zo na het weekend, maar Tony van Rooijen wist daar vorige week toch wel een legendarische twist aan te geven. Op uitnodiging van Maxxium mochten wij deelnemen aan een whisky diner en er zijn maar weinig plekken zo geschikt om dat te beleven als bij Hotel de Naaldhof in Oss. De unieke mancave voor whiskydrinkend Nederland waar kosten nog moeite bespaard zijn gebleven. Bob Vink heeft werkelijk een whiskymuseum in de kelder van zijn hotel weten te realiseren met de mooiste whisky’s en een geweldige ambiance. Een groep van 30 personen mochten hierbij aanwezig zijn en we zijn dan ook dankbaar dat we op deze unieke locatie kennis mochten maken met de parels van Glenfiddich.
DE RAKKERS VAN TONY VAN ROOIJEN
Tony opende de avond zoals alleen hij dat kan, staand op een barkruk midden in de hotelbar. We werden uitgenodigd om mee te gaan naar de kelder en daar werden we getuigen van een waar museum. Nadat we net beneden waren stond de “Glenfarclas Family Cask Trunk” te shinen achter glas en een ware spiritsafe was aan het pruttelen. Een mooie bar, een zeer uiteenlopende collectie van verschillende whisky’s en mooi gedekte tafels maakte de ambiance compleet. Achter een afgesloten hek zag je een donkere ruimte met vaten en nog meer vitrine kasten. Zelfs een distilleerketel die ooit zijn werk heeft verricht in de Glenfiddich distilleerderij stond in de ruimte te pronken. Het whisky-diner kon beginnen en de rakkers van Tony werden ingeschonken.
DE GRAND DE FINALE SERIES
De aftrap was een gerecht van steak tartaar en zonder blikken of blozen begonnen we met de Glenfiddich Grand Cru 23 jaar van de Grand Series. Wellicht een gekke volgorde, maar Tony was in zijn nopjes en dat belooft wat voor de rest van de avond. De whisky heeft een Frans eiken houten finish gehad en heeft een bijzonder fruitig en fris karakter. Zo gezegd de Ultimate luxury om af te trappen, waarna we naar de 21 jaar oude rum cask overstapte. Tony had wat duiven van de dam geschoten en aan de chef overhandigd. Gelukkig wist deze wel raad met de bereiding, zodat het een zeer bijzondere combinatie was. Een pittige whisky waarbij ik wel begreep dat deze na de Grand Cru geserveerd werd. Een intens glas met een prikkelend en droog mondgevoel, terwijl er toch nog iets van een zoetje om de hoek komt kijken. Een mooi vervolg diende zich alweer op en ditmaal was het de Grand Couronne 26 jaar. Ik denk dat deze whisky wel mijn favoriet van de avond was, omdat de whisky zich echt ontwikkelde in het glas. Eerst nog wat gesloten, maar als je later je neus in het glas stopte, rook je heerlijke volle aroma’s van caramel en vanille. Een whisky die 26 jaar op Amerikaans eikenhouten tonnetjes heeft gerijpt met een finish op een 180 liter cognac vat. De avond vervolgde en er stond gerookte forel op het menu. Ditmaal werd er de Glenfiddich 12 jaar geschonken. Het leuke hiervan vond ik toch wel, dat voor mijn gevoel de Core Range van Glenfiddich wellicht voor mij persoonlijk wat vervaagd was. Glenfiddich is als meest verkochte single malt misschien niet altijd het eerste waar je aan denkt als je verrassend voor de dag wilt komen, maar na deze grand serie verraste de 12 jaar toch wel. Gewoon een goed gemaakt glas whisky dat zeker bij de vette tonen van de forel en de frisheid van de peer en komkommer past. Er valt wellicht iets over te zeggen, maar ik kan deze whisky zeker aan iedereen aanbevelen. Langzaam zette de avond zich voort en kwamen we richting de Grand de finale.
TASTE THE FUTURE TASTE THE TIME SERIES
Het hert staat op elke fles Glenfiddich dus dit gerecht kon natuurlijk niet uitblijven. Herten steak werd geserveerd samen met “the most awarded whisky”, namelijk de Glenfiddich 18 jaar. Een nieuwe small batch die op de markt is gekomen, omdat met een productie van ruim 22 miljoen liter op jaarbasis, consistentie eigenlijk zeer lastig is. Desalniettemin wederom een mooie combinatie. Amerikaans en Europees eikenhout geven deze whisky haar verfijnde smaak en zachte karakter. Een zeer betaalbare 18 jaar oude whisky die niet alleen op de maandag, maar ook heerlijk in het weekend gedronken kan worden. Tony pakte zijn presentatie weer op en stond te poppelen om ons de toekomst te laten proeven en wel de “Time Series”. Een 30 jaar oude whisky gelegen op Europees eikenhout. Een whisky waarvan menig whiskyhart sneller gaat kloppen. Een beleving op zich, waarbij helaas de laatste beschikbare Nederlandse fles is opengetrokken, maar een unieke beleving was. Dit soort whisky is te vergelijken met de Franse topwijnen. Een Petrus op whiskygebied en ondanks dat maar weinig mensen de portemonnee bezitten, om deze zomaar even open te maken, is dit het mooie van mijn werk. Drie decennia aan vatlagering gevangen in een fles, het verleden dat symbool staat voor de toekomst..
Graag bedanken we Tony van Rooijen en Maxxium voor deze unieke beleving in Hotel de Naaldhof!
De volgende blog zal binnenkort online komen en wel over een Waterford Masterclass van Mark Reynier.