Domaine Sérol

Frankrijk Frankrijk - Loire

Domaine Sérol

Je hoort niet zo vaak van de Côte Roannaise. Toch was dit gebied al in 1955 een appellation van het Loiredal, voor rode wijn en rosé. De ongeveer 200 hectare wijngaarden vormen een lange, smalle strook ten westen van de Beaujolais en liggen op zuidoostelijke hellingen langs de Loire. Het klimaat is er gematigd; de bodems worden er bepaald door graniet en porfier, een gesteente met een fijnere structuur dan graniet.

Midden in de Côte Roannaise ligt Domaine Sérol van Stéphane en Carine Sérol, de vijfde generatie in deze wijnfamilie. Hun 28 hectare wijngaarden zijn beplant met gamay st. romain – dé druif van dit gebied – en viognier. Stéphane verzorgt zijn planten nauwkeurig, met oog voor de natuur, en is bezig met de overgang naar biologische wijnbouw. Eén klein perceel op een opvallend steile helling is al biologisch: Les Blondins. Hiervan maakt de familie Sérol al tientallen jaren een speciale wijn, samen met de familie Troisgros, eigenaars van het beroemde driesterrenrestaurant in Roanne.

Na de handmatige oogst gaan de druiven naar de moderne, half ondergrondse wijnkelder. Stéphane gebruikt uitsluitend natuurlijke gisten en maakt zijn wijnen voornamelijk op cementen tanks. Zo komt de invloed van het graniet en porfier prachtig terug in zijn lichtvoetige wijnen, die smaken naar fris, sappig fruit en pittige specerijen.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.