Van universitair docent kerkgeschiedenis in de VS naar wijnmaker in de Provence: in de wijnwereld kom je altijd mensen met een boeiend verhaal tegen. Duitser Henning Hoesch kocht in 1972 een verwaarloosd bedrijf aan de voet van het gebergte Sainte-Victoire, waar ronduit slechte wijn geproduceerd werd. Hoesch wilde iets heel anders: op ecologisch verantwoorde wijze wijnen met een eigen karakter maken.
Hoesch was en is een eenling; een denker die zijn eigen overtuigingen volgt. Hij houdt niet van regeltjes en dogma’s. Hij plantte naast de typische druiven van de Provence (zoals grenache en carignan voor rood en clairette voor wit) ook rassen uit andere Franse streken aan. Cabernet sauvignon, syrah en viognier, bijvoorbeeld. Hoesch verwachtte dat deze druivenrassen het goed zouden doen in de Provençaalse zon en kreeg helemaal gelijk.
Domaine Richeaume is een schilderachtige plek geworden, waar chemische bestrijdingsmiddelen uiteraard taboe zijn en een eigen schaapskudde zorgt voor natuurlijke bemesting. Alles draait om een gezonde bodem en sterke wijnstokken. Ook in de wijnkelder, waar Hennings zoon Sylvain de leiding heeft, is alles niet alleen tot in de puntjes verzorgd, maar ook duurzaam en puur natuur. En al dat grondige (denk)werk van deze Duitse familie komt samen in topwijnen die uitblinken door een zuivere, krachtige smaak vol levendig fruit. Niet voor niets ontving Richeaume z'n vierde ster in de gids Bettane+Desseauve 2025.
Sur des terrasses naturelles du piémont de la Sainte-Victoire, ce domaine familial, propriété de la famille Hoesch depuis 1972, fait la parfaite synthèse entre une approche holistique, une vinification naturelle et une culture biologique. Aujourd'hui, le patrimoine de vieilles vignes du domaine permet ces constats mais c'est aussi par des élevages prudents que chaque cépage s'exprime dans un ton juste, nuancé dans son tannin et raffiné dans son expression. La 5e étoile se rapproche.
Antoine Petrus, chef sommelier français et MOF
(oktober 2024)