Levens nemen soms een verrassende wending. Zo kocht voormalig veeteler Erik Nieuwaal in 1983 Château d’Aurilhac in de Haut-Médoc (Bordeaux) met 20 hectare wijngaarden. Hij rooide ze en beplantte ze opnieuw met de klassieke Bordeauxdruiven cabernet sauvignon (50%) en merlot (44%), aangevuld met cabernet franc en petit verdot. Het zijn de druiven die het best passen in dit gebied, met bodems van kiezel, zand en kalkhoudende klei. Later kocht Nieuwaal het kleine buurchâteau La Fagolle er ook nog bij. Al het harde werk en de investeringen waren niet voor niets: inmiddels maakt hij, samen met zijn zoon Jan-Willem, klassieke Bordeauxwijnen die de hele wereld veroverd hebben.
Château d’Aurilhac ligt helemaal in het noorden van de Haut-Médoc, op zo’n 4 kilometer afstand van de monding van de Gironde en dicht bij het beroemde Sociando-Mallet. Het is het wijngebied van de grote namen, zoals Margaux, Pauillac en Saint-Estèphe, en er worden uitsluitend rode wijnen gemaakt. Het bedrijf van Nieuwaal ligt er te midden van zacht glooiende wijngaarden. Dankzij gezonde druiven, vergisting op roestvrijstalen tanks en twaalf maanden rijping op eikenhouten vaten zijn de wijnen fruitig, kruidig en krachtig, met een rijke inhoud en stevige tannine. Wijnen voor aan tafel dus, bij een mooi stuk vlees of extra belegen boerenkaas.